16.10.2018

Loukkaantuneet linnut

Yhteyshenkilö: Reijo Jussilainen, puh. 044 3992 150

 Tällä sivulla annetaan ohjeita loukkaantuneen luonnonvaraisen linnun löytäjälle.

  1. Selvitä onko lintu todella loikkaantunut tai muuten hädässä. Kesällä voi maastossa olla paljon lentokyvyttömiä poikasia, joihin pääsääntöisesti ei tule koskea. Useasti loukkaantuneella linulla on ulkoisia ruhjeita, tai lintu on muuten hyvin "vaisu". 
  2. Usein on parasta ruokkia lintu sille paikalle mistä se löydettiin. Linnun kiinniottaminen ja kuljettaminen aiheuttavat sille usein voimakasta lisä stressiä. Katso kuitenkin ettei lintuun kohdistu ulkoista uhkaa tai vaaraa. Jos lintuun kohdistuu ulkoista vaaraa ja etkä pysty taikka kykene autamaan lintua, niin ilmoita linnusta henkilöille jotka huolehtivat loukkaantuneista linnuista.
  3. Voimaperäisillä auttamistoimilla (kiinniotto, tarhaus, lopettaminen jne) ei useinkaan ole erityisen kiirettä. Monesti on parempi seurata linnun tilan kehitystä ensin.
  4. Kesällä poikasaikaan tulee lentokyvyttömien lintujan suhteen olla erityisen varovainen. Suurinosa lentokyvyttömistä linnuista on poikasia! Yksinäisen linnunpoikasen luota onkin parenpi siirtyä nopeasti pois, jotta emot uskaltavat tulla ruokkimaan ja lämmittämään sitä.
  5. Ikkunaan ja autoon törmänneet linnut toipuvat usein itsekseen. Ellei linnussa ole ulkoisia ruhjeita, ne ovat voineet saada vain lievän aivotärähdyksen. Jos otat tälläisen linnun huostaan, vie se huoneenlämpöiseen tilaan toipumaan. Kun lintu on toipunut, päästä lintu heti vapaaksi.
  6. Joitakin lintuja ei voi auttaa. Esimerkiksi sähkölankoihin lentäneen ja siipensä pahoin loukanneen linnun paranemisennuste on huono. Samoin tautien vaivaamien lintujen paranemisennuste on huono. Tällöin parasta on linnun kärsimysten lopettaminen.
  7. Kaikissa loukkaantuneisiin lintuihin liittyvissä kysymyksissä voit soittaa loukkaantuneista linnuista vastaavalle henkilölle. Vältä soittamista hätäkeskukseen tai poliisille. Edellämainitut tahot ilmoittavat kumminkin loukkaantuneista linnuista vastaaville henkilöille.

Löytölinnut 010