16.10.2018

Linnut harrastuksena

Linnut kiehtovat ihmisen mieltä monella tavalla.  Vilkas ja eläväinen sinitiainen ilahduttaa lintulaudalla, muuttomatkalle lähtevä trumpettia töräyttelevä kurkiaura saa haikealle mielelle syksyllä ja kevään tullen luonto täyttyy yhtäkkiä mitä monipuolisimmasta äänimaailmasta. Nämä äänet viestittävät kiihkoa, pelkoa, uhkaa ja muita ihmiselle tuttuja tunnetiloja. Lintujen käyttäytymisen seuraaminen saa ne tuntumaan jopa huvittavan "inhimillisiltä".

Lintuharrastuksen alkuun pääset kolmen K:n avulla. Tarvitset kiikarit, kumisaappaat ja kirjan. Siis lintukirjan. Hyvä, aloittelijalle sopiva ja retkilläkin mukana kuljetettavaksi sopiva lintukirja on:

pic k lintuopas uusi 1009 423

 

Mitä lintuharrastus on

Lyhyesti sanottuna  lintujen seurantaa luonnossa. Lintuharrastusta voi toteuttaa monella eri tavalla. Toinen seuraa pihapiirin lintuja, joku on innokas talviruokkija ja monet nauttivat lenkkeillessään lintujen laulusta ja niiden näkemisestä. Innokkaimmat keräävät ns pinnoja, elikkä montako eri lintulajia nähdään vuoden taikka elämän aikana. Erilaisten pinnojen keruu on todella laaja kirjo, kerätä voi vaikka millaisia pinnoja. Jokainen harrastaa omalla tavallaan  ja nauttii siitä.

 

Mitä tarvitsen kun aloitan harrastuksen

Alkuun pääsee todella vähällä. Jos omistaa lintukirjan ja kiikarit niin niillä pääsee jo pitkälle. Havaintovihko on hyvä olemassa johon voi kirjata näkemänsä linnut. Vihkoon voi myös kuvailla lintua joko piirtämällä taikka muuten tuntomerkkejä kirjoittamalla. Näin voi esim. kotona määritellä linnun tarkemmin. Hyvä on myös omistaa utelias mieli luonnon tapahtumia kohtaan ja nauttia luonnossa liikkumisesta.

 

Milloin aloitan lintuharrastuksen

Sen voi aloittaa milloinka vain. Ehkä paras ajankohta on talvi, jolloin lintulajeja on vähän. Näin pääsee tuntemaan oman pihapiirin ja lähiympäristön linnut. Keväällä ja kesällä lintuja ja lajeja on todella paljon, jolloin tulee kaoottinen tunne ja herkästi ajatus, ei näitä opi tuntemaan millään. Aloitukseen sopii parhaiten sanonta; Hiljaa hyvää tulee, ei urakalla eikä kiirehtimällä.

 

Miten edetä harrastuksessa

Jos harrastus tuntuu vievän mukanaan, niin sitä voi syventää hankkimalla joko paremmat kiikarit taikka kaukoputken. Kaukoputken hankinta nostaa harrastuksen aivan uudelle tasolle, maailma  avartuu ja tuo tullessaan paljon uutta nähtävää. Hankinnoissa kannattaa pitää järki kädessä, ei kannata heti ostaa todella kalliita laitteitta, hyvin tulee aluksi toimeen vähän halvemmillakin tuotteilla. Kun peryhdytään lintujen äänten tunnistamisseen, tällöin olisi hyvä omistaa jonkinlainen äänityslaite. Näin saadaan äänet talteen ja niitä voi esim. kotona tunnistaa. Lintujen äänten, laulun, oppimen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä Pienin askelin edeten äänet tulevat tutuiksi.

kalajoki huhtikuu 2014 023

 

 

Lintuharrastuksen järjestötoiminta

Lintuharrastuksen kattojärjestö on BirdLife Suomi. Suomi on jaettu alueelisiin lintutieteellisiin yhdistyksiin, jotka toimivat alueen lintuharrastusen kehittäjinä ja toiminnan ylläpitäjinä. Nykyisin on perutettu muutamia paikallisia lintukerhoja, jotka kokoavat paikalliset harrastajat yhteen eri toiminnan kautta. Yhtenä kerhona tämä meidän kerho Kalajokilaakson lintuharrastajat Larus.

Kun liitytään jäseneksi paikallisseen yhdistyksseen, niin samalla liitytään BirdLife Suomen jäseneksi. Jäsenenä saa esim. 4 kertaa vuodessa ilmestyvän Tiira lehden ja muuta neuvontaa ja opastusta paikallisyhdistyksen kautta. Jäsenmaksut näihin yhdistyksiin eivät ole korkeita, 20-40 ekeä vuosi.

 

Miksi kannattaa harrastaa lintuja

 

aamu 024

 

 

Ensinnäkin harrastus auttaa oppimaan lintujen tunnistamista ja oman alueen luonto tulee tutuksi. Harrastusen kautta saa kokea ja nähdä monia luonnon suomia erikoisia hetkiä. Myös liikunta lisääntyy huomattavasti harrastuksen myötä!

 

 

yölaulajat 2013 002

 

Lisää tietoa lintuharrastuksesta löydät mm. BirdLife Suomen sivuilta. Erittäin hyvä, selkeä, helppotajuinen ja mielenkiintoinen lintuharrastuksesta kertova kirja on:

Lintuharrastajan opas